Príďte sa zapísať do kondolenčnej knihy na veľvyslanectve Ruskej Federácie v Bratislave, a i.

1324

Embassy RF press service <press@rusemb.sk>

Vážení priatelia, prosíme Vás aby ste venovali pozornosť tomuto materiálu.
22.december 2016
s úctou
Veľvyslanectvo Ruskej federácie
v Slovenskej republike

Komentár oficiálnej predstaviteľky Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie M. V. Zacharovovej v súvislosti s ďalším prehlbovaním sankcií USA proti Rusku

S poľutovaním sme prijali rozhodnutie americkej vlády zaviesť ďalšie sankcie proti Rusku v kontexte udalostí na Ukrajine. Nepochopiteľný je už sám fakt Obamovej administratívy na používanie všemožného nátlaku na Rusko. Namiesto toho, aby sa v Bielom dome dôkladne sústredili na koordináciu úsilia v boji s novými výzvami súčasnosti, v prvom rade, s terorizmom a extrémizmom, pokračujú v pokusoch bolestivo nás „trestať“.

Washington si už dávno mohol uvedomiť, že tieto pokusy nemajú perspektívu, že sú odsúdené na neúspech, že nové reštrikcie, prirodzene, nezostanú bez odvety. My sami si určíme konkrétne formy, čas a rozsah odvetných opatrení.

Chcela by som dúfať, že nové vedenie USA odmietne takéto konfrontačné prístupy Obamovej administratívy v rusko-amerických vzťahoch a pristúpi k praktickým krokom v normalizácii dvojstrannej spolupráce.

http://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/2575657

Embassy RF press service <press@rusemb.sk>

Vážení priatelia, prosíme Vás aby ste venovali pozornosť tomuto materiálu.

s úctou
Veľvyslanectvo Ruskej federácie
v Slovenskej republike

V súvislosti s tragickou smrťou Veľvyslanca Ruska v Turecku A.Karlova bude v budove Veľvyslanectva Ruskej federácie zriadená a otvorená na podpis kondolenčná kniha v tomto čase:
Utorok 20.decembra od 13:00 do 17:00
Streda 21. decembra od 10:00 do 16:00
Štvrtok 22.decembra od 10:00 do 13:00

Česká nezávislá TV (21. decembra 2016)

Francúzsky politológ nominoval  Putina na Nobelovu cenu za mier

Prezident Putin je jediný, kto skutočne bojuje proti terorizmu, uviedol Fabien Bossar.

MOSKVA, 20. decembra – RIA Novosti. Vedúci francúzskeho Centra politických a medzinárodných vzťahov (CFPA) Fabien Bossar uviedol, že oficiálne nominoval ruského prezidenta Vladimira Putina na získanie Nobelovej cenu za mier.

Ako vedúci CFPA som oficiálne prezentoval kandidatúru zaslaním listu Nobelovmu výboru s tým, že podľa môjho názoru, prezident Vladimír Putin môže získať Nobelovu cenu za mier ako odmenu za jeho mierotvorné úsilia.

Fabien Bossar – vedúci francúzskeho Centra politických a medzinárodných vzťahov (CFPA)

Podle Bossara počíta s podporu navrhnutej kandidatúry ďalšími expertmi a politikmi.

Podotkol, že svojho času prezident USA Barack Obama získal Nobelovu cenu za mier kedy americkí vojaci boli ešte v Iraku.

Takže, podľa Bossara, letecké údery na pozície teroristov v Sýrii by nemali prekážať udeleniu Nobelovho ocenenia ruskému lídrovi, ktorý vystupuje s rôznymi mierovými iniciatívami.

Myslím si, že prezident Putin si toto ocenenie zaslúžil. Je jediný, kto skutočne  bojuje proti terorizmu“.                            Fabier Rossar

Nobelova cena za mier v roku 2016 bola udelená prezidentovi Kolumbie Juanovi Manuelovi Santosovi za „rozhodné úsilia o ukončenieobčianskej vojny, ktorá trvala viac ako 50 rokov.“

https://news.mail.ru/society/28199399/?from=newsapp

Embassy RF press service <press@rusemb.sk>

O telefonickom rozhovore ministra zahraničných vecí Ruska Sergeja Lavrova s  ministrom zahraničných vecí Turecka M. Čavušoglu

Vážení priatelia, prosíme Vás aby ste venovali pozornosť tomuto materiálu.

s úctou
Veľvyslanectvo Ruskej federácie
v Slovenskej republike

Nadväzne na uskutočnený 19. decembra telefonický rozhovor Prezidenta Ruskej federácie V.V.Putina s Prezidentom Tureckej republiky R.T.Erdoganom v ten istý deň mali telefonický rozhovor Minister zahraničných vecí Ruska S.Lavrov a Minister zahraničných vecí Tureckej republiky M. Čavušoglu, ktorý prišiel do Moskvy na trojstranné stretnutie ministrov Ruska, Iránu a Turecka.

Turecký minister, podobne ako prezident Recep Tayyip Erdogan, vyslovil úprimnú sústrasť nad tragickou smrťou ruského veľvyslanca v Turecku A.G.Karlova pri teroristickom útoku 19. decembra v Ankare.

Ministri znovu potvrdili zámer posilňovať vzájomné úsilie zacielené na efektívnejší odpor proti hrozbe terorizmu, odvrátenie úspešných provokácií bez ohľadu na ich pôvod, ktoré sú namierené na podlomenie postupujúceho obnovenia rusko-tureckých vzťahov, spolupráce dvoch krajín v boji proti terorizmu v Sýrii a Iraku.

http://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/2570921

Komentár Ministra zahraničných vecí Ruska Sergeja Lavrova v súvislosti s vraždou v Ankare ruského veľvyslanca v Turecku A.G.Karlova, Moskva, 19. decembra 2016

Stala sa hrozná tragédia. Sme hlboko vďační všetkým občanom Ruska, ktorí dnes prinášali kvety napriek neskorému času. Mám veľa telefonátov, internetových správ. Hovorkyňa MZV Ruska Maria Zacharova tiež dostala od Rusov množstvá sústrastných vyjadrení a prosieb o postúpenie najúprimnejšej sústrasti rodine brutálne zavraždeného ruského Veľvyslanca A.G.Karlova. Práve prebehol telefonický rozhovor prezidentov Ruska V.Putina a Turecka R.T.Erdogana. Turecký líder volal Prezidentovi Ruska aby mu vyslovil svoju najhlbšiu sústrasť. Vzájomne sa dohodli, že vyšetrovanie tohto brutálneho zločinu sa bude uskutočňovať spoločne. Zajtra letí do Turecka špeciálna skupina operatívnych vyšetrovateľov Ruska ako súčasť tímu odborníkov, ktorý sa spoločne s tureckými odborníkmi zapojí do pátrania po pravde. Hlavná vec – pochopiť, kto je zodpovedný za tento trestný čin. Podľa vyjadrenia prezidenta Ruska V. Putina v rozhovore s prezidentom Turecka R.T.Erdoganom ako aj v televíznom prejave sme presvedčení, že hlavným cieľom tých, ktorí zosnovali tento barbarský čin – je podkopávanie procesu normalizácie vzťahov medzi Ruskom a Tureckom, a, predovšetkým, pokus o zabránenie účinnému boju proti terorizmu v Sýrii. Prostriedky sa minuli cieľu. To nebude fungovať.

Zajtra sa začne dávnejšie plánovaná schôdzka ministrov zahraničných vecí Ruska, Turecka a Iránu. Práve som telefonoval s mojim tureckým kolegom M.Čavušoglu, ktorý už priletel do Moskvy. Som presvedčený, že zajtra na tomto stretnutí prijmeme opatrenia, ktoré znemožnia uskutočnenie tých plánov, ktoré si pestujú objednávatelia a organizátori tohto zločinu.

Rád by som ešte raz vyjadril svoju hlbokú vďaku všetkým občanom Ruska, všetkým mojim zahraničným kolegom, ktorí mi už kondolovali: je to Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku F.Mogherini, minister zahraničných vecí Švajčiarska D.Burkhalter, minister  zahraničných vecí Bieloruska V.V.Makej, zástupcovia Organizácie spojených národov. To sú len tí, ktorých si teraz pripomeniem, ale prejavov sústrasti je oveľa viac. Znovu chcem úprimne poďakovať všetkým Rusom. Cítime vašu solidaritu.

http://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/2570984

************