Aktuálne: Posledné rozhodnutia úradujúceho pápeža (a i.)

363

papež2Benedikt preložil do Kolumbie druhého muža vatikánskej diplomacie

Vatikán 22. februára (TASR) – Pápež Benedikt XVI. preložil dnes podsekretára Svätej stolice pre vzťahy so štátmi do Kolumbie, kde bude Mons. Ettore Balestrero pôsobiť ako veľvyslanec Vatikánu – nuncius. K jeho preloženiu došlo v čase, keď talianska tlač špekuluje o „skutočných“ príčinách odstúpenia Benedikta XVI. z postu pápeža.

Taliansky denník La Repubblica totiž vo svojom štvrtkovom vydaní na prvej strane tvrdí, že rozhodnutie Benedikta XVI. odstúpiť z pápežského úradu urýchlili správy o existencii homosexuálnej loby, ktorá v rámci vatikánskej kúrie vyvíjala nátlak na niektorých prelátov.

Kým samotný Vatikán tieto špekulácie odmieta, La Repubblica vidí priamu súvislosť medzi Benediktovým odstúpením a ultratajnou správou vypracovanou trojicou kardinálov: Španielom Julianom Herranzom, Slovákom Jozefom Tomkom a Talianom Salvatorem De Giorgi. Spomína sa v nej totiž aj existencia akejsi gay lobby.

V ich správe sa podľa talianskeho denníka uvádza, že niektorí preláti sú pod vplyvom síl mimo Rímskej kúrie – inak povedané „vydierateľní“ zo strany laikov, s ktorými majú kontakty „mondénneho charakteru“.

Denník uvádza, že 11. októbra – dva dni nato, ako sa oboznámil so správou, pápež v improvizovanom prejave v pesimistickom tóne metaforicky poznamenal, že „do siete cirkvi sa dostali zlé ryby“. V tento deň otváral pápež Rok viery.

Definitívnu verziu správy – dve knihy po 300 strán – dostal pápež 17. decembra a sú v nej, okrem iného, mená ľudí zapletených do kauzy Vatileaks, ako aj ďalšie detaily.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi špekulácie talianskej tlače odmietol. Viacero častí inkriminovaného článku označil za výmysly alebo chybné informácie. Oznámil, že Vatikán nebude „dementovať, komentovať ani potvrdzovať“ nijaké „vyhlásenia a názory“, ktoré sa v tomto čase objavujú v tlači.

Lombardi opäť zdôraznil, že dôvodom odstúpenia Benedikta XVI. nie je žiadna depresia ani psychologické dôvody, ale úbytok fyzických síl.

Ako dnes napísal denník Le Figaro, vatikanisti očakávajú, že s blížiacim sa začiatkom konkláve sa budú množiť v tlači senzačné články o osobných záujmoch niektorých prelátov Rímskej kúrie, ktorí sa údajne budú snažiť ovplyvňovať hlasovanie kardinálov v konkláve.

 

Kostoly Ríma zazvonia na rozlúčku s Benediktom XVI.


Vatikán
, 21.2.2013 (kath.net/KNA) 015  – Zvonením zvonov chcú Diecézy Ríma a Albana 28. februára sprevádzať rozlúčku s Benediktom XVI. z Vatikánu. Keď pápež helikoptérou odletí z Vatikánskych záhrad, bude sa zvoniť vo všetkých rímskych chrámoch. Rovnakým spôsobom ho privítajú o niekoľko minút neskôr pri pristaní v Castel Gandolfe, ako povedal biskup Albana, Mons. Marcello Semeraro, v stredu pre Rádio Vatikán. 

Očakáva sa hojná účasť veriacich, ako informoval biskup Semeraro ďalej. Vo Farskom kostole San Tommaso v Castel Gandolfe sa bude popoludnie 28. februára konať modlitbová hodinka. Plánujú sa aj pešie púte katolíkov z okolitých farností v Albánskych horách na námestie pápežského letného sídla. Tam hlava Cirkvi po príchode nakrátko pozdraví návštevníkov, ako povedal biskup.

Podľa slov biskupa tento program potvrdila Prefektúra Pápežského domu. Bolo by to posledné verejné vystúpenie Benedikta XVI. ako hlavy Cirkvi. Vatikánska televízia bude prenášať príchod pápeža do Castel Gandolfo naživo. Dňa 28. februára o 20.00 hodine Benedikt XVI. zloží svoj úrad.

Biskup Semeraro hovoril o «veľkom privilégiu», odchádzajúceho pápeža v jeho biskupstve. Pri prvom stretnutí, v lete 2011, Benedikt XVI. mu o Castel Gandolfe povedal:

«´Tu nachádzam všetko. Vidím hory, more, jazero a dobrých ľudí.´ Táto veta nám zostala v pamäti», povedal biskup Semeraro pre televíziu. –zg-

 

Utajené VIDEO meteoritu! Veřejnost ho nikdy neměla spatřit! Co v Rusku spadlo?

Aktualizováno 18.02. 17. února 2013, 20:06 — Autor: EuroZprávy.cz / mh / 

Moskva – Tohle video se nikdy nemělo dostat na veřejnost. Tajemný objekt, který v Rusku zranil více než 1200 lidí, možná nebyl meteorit, jak tvrdí ruské úřady.

Toto video tak potvrzuje teorie, že v Rusku nevybouchl meteorit, ale něco jiného. „Kdyby to byl rozpadající se meteorit, kusy by se rozletěly na opačnou stranu. Tohle naprosto popírá všechny fyzikální zákony,“ dodává muž.

Ruské úřady se prý pokoušely toto video zlikvidovat, ale objevilo se na portálu LiveLeak.com. Pátrací akce, při které měli potápěči najít trosky meteoritu, selhala. Nic na dně jezera, kam trosky měly dopadnout, nenašli. Operaci teď museli údajně kvůli mrazům zastavit a pokračovat budou až na jaře.

http://zahranicni.eurozpravy.cz/evropa/65507-utajene-video-meteoritu-verejnost-ho-nikdy-nemela-spatrit-co-v-rusku-spadlo/

 

Zomrela priekopníčka prirodzenej regulácie počatia Evelyn Billingsová

USA 19. februára (TK KBS) – Vo veku 95 rokov zomrela uplynulú nedeľu 16. februára 2013 po krátkej chorobe detská lekárka a embryologička – histologička, priekopníčka prirodzenej regulácie počatia Evelyn Billingsová. Spolu s manželom Johnom predstavili ovulačnú metódu, ktorá nesie ich meno.

Lyn výrazne prispela najmä štúdiami cyklov dojčiacich matiek a žien
blížiacich sa k menopauze. Pol storočia cestovali po svete, aby
vysvetľovali ovulačnú metódu v rámci vernosti výzve pápeža Pavla VI., aby
„muži a ženy vedy (teda aj lekári a lekárky) boli poslušní Pánovi a konali
ako verní tlmočníci Jeho plánu”.  Manželské páry vo viac ako 100 krajinách
sú svedectvom práce Lyn a jej manžela. Dokonca aj v Číne naučili tisícky
ľudí používať ich ovulačnú metódu, čím prispeli k výraznému poklesu umelých
potratov. S novinárkou Ann Westmore bola spoluautorkou jednej z najpredávanejších kníh Billingsova metóda z roku 1980. Vyšla 16-krát v siedmich revidovaných

vydaniach, ostatne roku 2011, v 22 jazykoch. Manželia Billingsovci boli
osobní priatelia troch pápežov, v roku 2003 im bol udelený Rád  sv.
Gregora Veľkého pápežom Jánom Pavlom II. Evelyn bola aktívnou členkou
Pápežskej akadémie pre život, nositeľkou čestných doktorátov z univerzít z
celého sveta, posledný z Tor Vergata v Ríme v roku 2005.

Medzinárodná katolícka federácia lekárskych asociácií vyhlásila manželov
Billingsovcov roku 2002 za lekárov roka. Bola milujúca matka veľkej rodiny,
ktorú považovala za najväčší úspech, zostalo po nej 8 detí z deviatich, 39
vnúčat a 31 pravnúčat.

TK KBS informovalo Fórum života

 

Liberáli nestrácajú čas

Trier, 20.2.2013 (KAP)  – Špeciálnu diakonskú vysviacku a viac práv rozhodovania pre ženy v Cirkvi navrhol kardinál Rímskej kúrie Walter Kasper. V prednáške na jarnom zasadnutí Biskupskej konferencie Nemecka kardinál Kasper v stredu v Trieri spochybnil otázku, že by Katolícka cirkev „vzhľadom na nové výzvy“ nemohla povoliť sviatostný úrad pre ženy, ktorý by mal „vlastný profil“.

Kasper, podľa katolíckej agentúry KNA, navrhol nadviazať na tradíciu diakonského úradu, ako už existovala v ranej Cirkvi, a dodnes trvá v niektorých pravoslávnych cirkvách východu. Tento úrad by bol podľa dnešného stavu výskumu podstatne odlišný od diakonátu mužov.

Účasť žien na kňazskej vysviacke a k tomu prislúchajúcemu mužom vyhradenému diakonátu nie je podľa presvedčenia Kaspera však z dogmatických dôvodov možná. V protestantských cirkvách sú predpoklady odlišné, pretože tam niet sviatostného kňazského úradu, ako povedal.

Kasper ďalej navrhol, aby sa ženy zapojili do najvyšších cirkevných rozhodovacích grémií. Nasledujúc príklad apoštolov „pri nasledujúcej obnove synodálnej štruktúry by mali mať ženy na synodách, v pastoračných radách a v komisiách primeranú účasť“.  Doteraz nemali ženy na synodách ani na konciloch hlasovacie právo. Kardinál Kasper pripomenul, že ženy boli prítomné aj na tzv. apoštolskom koncile v Jeruzaleme v prvom storočí.

Aj vzhľadom na Vatikán, kardinál, ktorý bol v rokoch 1999 až 2010 predsedom Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty kresťanov, žiadal viac kompetencií pre ženy. Doslova povedal:

„Rímskej kúrii by len prospelo, keby tam ženy mohli vniesť viac ako doteraz svoju ženskú charizmu a ženskú kompetenciu.“ Okrem toho môžu byť ženy na miestnej, regionálnej, národnej a medzinárodnej úrovni predstaviteľkami Cirkvi vo verejnej oblasti kultúry, výchovy, vzdelania, politiky a médií“.

Kasper, ktorý ako najstarší kardinál Kúrie bude voliť nového pápeža, v prednáške nakoniec zdôraznil, že Cirkev nesmie vsadiť len na reformy inštitúcie a vyhlásil

„Trpíme herézou institutionalitis. Odpovede na výzvy súčasnosti v otázke žien nemôže nakoniec dať ani Rím a nemôžu ich dať ani biskupské konferencie. Oni prídu skôr od prorockých, charizmatických svätých žien.“ –zg-

 

Aj kardinál Lehmann chce diakonskú vysviacku pre ženy

20.2.2013 (KAP) Aj diecézny biskup nemeckého Mainzu kardinál Karl Lehmann sa v televízii SWR vyslovil za diakonát ženy. Cirkev „už desaťročia tu veľa skúma“. „Treba nájsť presvedčivú podobu povolania pre ženy, čo skutočne vyžaduje potom aj sviatostnú vysviacku.“

V minulosti u Würzburská synoda požiadala Vatikán o preskúmanie veci: „Je na čase, aby konečne padlo dobré rozhodnutie,“ vyhlásil kardinál Lehmann v súvislosti s výsledkom hlasovania na tejto synode.

„Spoločná synoda biskupstiev Spolkovej republiky Nemecko“ – tak znel oficiálny titul – sa konala v rokoch 1971 až 1975 vo Würzburgu a mala za cieľ napomáhať realizáciu záverov Druhého vatikánskeho koncilu.

 Komisia teológov nechala konečný úsudok otvorený

Už v r. 2008, na prvom vatikánskom kongrese o ženách v Cirkvi nemecká katolícka filozofka Prof. Hanna-Barbara Gerl-Falkovitzová sa vyslovila za otvorenie úradu diakonátu ženám.

„Otázka o tomto úrade je v našej agende, ako zdôraznila. Historicky existuje stáročná tradícia diakoniek. V zásade môže Cirkev uvažovať o tom, dať novú štruktúru tomuto úradu. Kňazstvo ženy však pre mňa vzhľadom na biblickú tradíciu neprichádza do úvahy.“

V Rakúsku sa za vysviacku diakoniek po prvý raz zasadilo Katolícke hnutie žien pri Biskupskej konferencii Rakúska v r. 1972.

K pripusteniu žien ku kňazskému úradu síce vyslovil Ján Pavol II. „definitívne nie“, v otázke úradu diakonátu však ešte niet úsudku náuky Cirkvi.

V r. 2002 zaujala k tomu stanovisko Medzinárodná komisia teológov a vyhlásila, že jej poradné diskusie sa zameriavali „v smere vylúčenia takejto možnosti“. Súčasne sa však upozornilo, že tomuto grémiu neprislúcha vyjadrovať sa záväzne z hľadiska náuka Cirkvi. Komisia došla k záveru, že funkciu diakoniek v ranej Cirkvi nemožno stavať na roveň so súčasným úradom diakonátu. Obrad menovania aj úlohy boli odlišné. Ďalej komisia zdôraznila jednotu sviatostného úradu, ako ju zdôrazňuje aj Druhý vatikánsky koncil.

Významným hlasom proti diakonátu ženy je názor prefekta Kongregácie pre náuku viery arcibiskupa Gerharda Ludwiga Müllera. Podľa jeho názoru možno sviatostnú vysviacku v Katolíckej cirkvi z teologických dôvodov udeliť iba pokrsteným a v plnom spoločenstve s Cirkvou žijúcim mužom. –zg-