Aktuálne: Celonárodný pochod za život aj na Slovensku (a i.)

460

 

dieta1Na Slovensku bude tento rok prvý Národný pochod za život

Bratislava/Košice 31. januára (TASR/HSP/Foto:TASR)

Unikátne podujatie na ochranu života sa uskutoční na Slovensku v celoštátnom rozmere prvý krát. Organizátori predpokladajú masový charakter akcie

Slovenskí biskupi chystajú tento rok prvý Národný pochod za život. Uskutoční sa 22. septembra 2013 v Košiciach.

pochod-za-životFoto z pochodu za život v Košiciach, ktorý sa uskutočnil minulý rok v marci a zúčastnilo sa ho viac ako 1000 ľudí

Prípravu akcie si podľa Konferencie biskupov Slovenska (KBS) vyžiadali stále častejšie útoky namierené proti životu (vykonávanie potratov, legalizácia tabletiek spôsobojúcich potrat, hormonálna antikoncepcia s abortívnym účinkom atď.), ako aj naliehavá snaha podporiť ochranu života od počatia po prirodzenú smrť na verejnosti.

Michalčík„Napriek zhoršujúcej sa situácii nie sme bezmocní. Aj takýmto podujatím chceme napomáhať ľuďom stávať sa citlivými na hodnoty kultúry života,“ hovorí Marek Michalčík (na obr.) z Fóra života, ktorý je poverený koordináciou akcie. Hlavný organizátor chce zapojiť aj ďalšie mimovládne organizácie, spoločenstvá a iné cirkvi.

„Navrhli sme otcom biskupom Košice, ktoré sú tento rok Európskym hlavným mestom kultúry. Radi by sme prostredníctvom Národného pochodu za život spravili z Košíc aj mesto kultúry života,” dopĺňa kňaz Dušan Škurla, ktorý už niekoľko rokov organizuje masové pochody a celomestské bohoslužby za život v metropole východného Slovenska.

Momentálne prebiehajú stretnutia organizačného výboru, ktorý je poverený konkrétnym rozpracovaním a realizáciou podujatia.

TASR informácie poskytla Tlačová kancelária KBS.

http://www.hlavnespravy.sk/cirkvi-na-slovensku-bude-tento-rok-prvy-narodny-pochod-za-zivot/68158/

Dňa 2. februára oslavujeme sviatok Obetovanie Pána, (Hromnice)

Hromnice – sú sviatkom Očisťovania Panny Márie a slávia sa 2. februára, v 40. deň po narodení Pána Ježiša. Na niektorých miestach sa uvádza názov Obetovanie Ježiša v chráme, pretože Mária pri tejto príležitosti zasvätila Ježiša Bohu Otcovi

Bratislava 1. februára (TASR/HSP/Foto:TASR)

V katolíckych kostoloch sa bude konať obrad požehnania sviec

hromniceUdalosť, keď Mária priviedla Ježiša 40 dní po jeho narodení do jeruzalemského chrámu, aby ho zasvätila Bohu Otcovi, si pripomenú kresťania v sobotu 2. februára na sviatok Obetovanie Pána, ľudovo nazývaný Hromnice.

V katolíckych kostoloch sa v tento deň koná obrad požehnania sviec, liturgia svetla ako symbol očisty a procesia. Keďže v katolíckej cirkvi je 2. február aj Dňom zasväteného života, konajú sa v tento sviatok stretnutia biskupov s rehoľníkmi, ktorí zasvätili svoj život Bohu a službe ľuďom v rôznych oblastiach.

V gréckokatolíckej cirkvi sa Hromnice nazývajú Stretnutie Pána Boha a Spasiteľa Ježiša Krista. Súčasťou obradov v kostoloch je rovnako požehnávanie sviec.

http://www.hlavnespravy.sk/krestania-oslavia-2-februara-sviatok-obetovanie-pana-znamy-aj-ako-hromnice/68393/

Život Cirkvi vo svete

Drahí otcovia biskupi, vzácni kňazi, rehoľníci, milí priatelia,

prikladám najnovšie správy o živote Cirkvi vo svete. 
Všetkým vám a najmä rehoľníkom želám požehnaný sviatok Obetovania Pána. 
Vaša Zuzana
 Vaše podnety, reakcie aj finančné príspevky skvalitňujú toto poslanie od Pána. Iba s vašou pomocou ho udržíme!   

 Mgr. Zuzana Gluchichová    Kontakt: 02 443 717 31      

Tatra banka, č. ú.   291 993 0077 / 1100

Smial sa Ježiš niekedy?

Graz, 31.1.2013 (kath.net/KAP) 015 529 – Nie je to iba od úspešného románu Umberta Eca „Meno ruže“, čo sa diskutuje o otázke, či sa Ježiš niekedy smial. V Novom zákone sa síce viackrát hovorí o tom, že Ježiš plakal, ale o jeho smiechu nie je nikde výslovne reč. S mnohými biblickými vedcami je si však teológ z Grazu Karl Veitschegger jednotný, že smiech patrí k ľudskému bytiu a že Ježiš bol „pravým človekom“.

Jesus4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preto smieme právom predpokladať, že Ježiš sa v istých situáciách aj srdečne smial. Jemu ako Židovi príslovečný židovský humor iste nebol cudzí,“ napísal tento druhý vedúci Pastoračného úradu Diecézy Graz-Seckau na svojej webovej stránke, kde sa často fundovane a zrozumiteľne vyjadruje k vieroučným otázkach.

Ako biblický poukaz, že Ježiš sa smial, uvádza Veitschegger jeho účasť na svadbe v Káne. Svadby sú v židovstve vždy „veselé udalosti, kde sa nielen hojne pije víno, ale kde sa aj veľa smeje.“ Aj na iných hostinách je Ježiš podľa svedectva Evanjelia prítomný. On nie je nijaký „zachmúrený askéta ani nijaké dieťa smútku“, čo mu jeho protivníci vyčítajú aj atribútmi ako „žráč a pijan“  (Mt 11,19), ako poukazuje Veitschegger.

Z mnohých podobenstiev Ježiša hovorí humor. Práve prešibaného správcu uvádza ako príklad účinného konania (Lk 16,1-13). A keď zdôrazňuje „Komára preciedzate a ťavu prehĺtate“ (Mt 23,24), tak Ježiš polemizuje proti tvrdosti srdca strážcov náboženských zákonov, „ktorí to nedôležité zdôrazňujú, ale pritom to najdôležitejšie, lásku, prehliadajú“, ako píše Veitschegger. Ježiš nepochybne pritom vie, že ľudí s humorom má na svojej strane.

Predstierať radosť by bolo pre dnešných kresťanov nemiestne a iba „trápne“, uvádza teológ z Grazu ďalej. No nenadarmo hovorí autor „otca Browna“,  Gilbert Keith Chesterton, že humor je „výrazová forma náboženstva“.

Aj Svätý Otec obhajuje veselosť 

BenediktXVIA ako svedka pre jeho aj humorný pohľad uvádza Veitschegger pápeža Benedikta XVI., ktorý v auguste na Bavorskom večere v letnom sídle Castel Gandolfo položil otázku: „Smieme sa vlastne tak tešiť, keď je svet taký plný utrpenia, keď je toľko temného a zlého?“ Odpoveď môže podľa Benedikta znieť iba: „Áno. Pretože ak povieme ‚nie‘ radosti, neposlúžime nikomu, ale urobíme svet ešte temnejším. A kto sám seba nemá rád, nemôže ani druhému nič dať ani mu pomôcť a nemôže byť poslom pokoja.“

My Boss is a Jewish Carpenter (Mojím šéfom je židovský tesár), píše sa s mrknutím oka na webovej stránke Karla Veitscheggera, ktorý popri desiatkach článkov napísal aj viaceré brožúrky, ktoré podľa Diecézy Graz-Seckau predstavujú „prameň spoľahlivých informácií o viere“. Naposledy vyšla jeho 78-stránková publikácia „Som rád katolícky“ za 3 eurá. –zg-

Moskva: Pravoslávie odsudzuje násilie voči homosexuálom

russia-gay-protest-kissMoskva-Viedeň, 31.1.2013 (KAP) 015 528 – Ruská pravoslávna cirkev odsúdila násilnosti voči homosexuálnym demonštrantom v Moskve. Vedúci Synodálneho oddelenia pre vzťahy so spoločnosťou, arcikňaz Vsevolod Čaplin, pre noviny „Izvestija“ z utorka povedal: „Človek nemá udrieť ako prvý.“ V piatok skupina, ktorá sa označuje ako „Pravoslávni aktivisti“, pred ruským parlamentom lesby a gejov, ktorí sa tu z protestu proti plánovanému zákonu o zákaze „homosexuálnej propagandy“ bozkávali, bila a obhadzovala ich vajcami.

Russian Orthodox church activist attacks a gay rights protesteČaplin kritizoval súčasne tvrdenie obiehajúce na internete, že pravoslávna cirkev učí mlátiť homosexuálov.

Profesor na Moskovskej duchovnej akadémii, arcidiakon Andrej Kurajev, pre noviny povedal:

Russian-Orthodox-Church-Atacks-Gay-Rights1„Každého kňaza, ktorý s takouto výpoveďou súhlasí, treba zbaviť úradu. Cirkevné právo zakazuje použitie násilia voči hriešnikom a neveriacim, ako aj podnecovanie k nemu.“

V Miláne správa mesta kvôli v Rusku už regionálne zavedenému „Zákazu  homosexuálnej propagandy“ zmrazila partnerstvo s Petrohradom. V tomto ruskom prístavnom meste tento zákaz už platí.

Kritika z rakúskeho Grazu

Kritika sa ozvala aj z Rakúska: Väčšina mestskej rady predložila primátorovi Siegfriedovi Naglovi rezolúciu s kritikou tohto zákazu. Graz je rovnako ako Miláno partnerským mestom Petrohradu. A v novinách „Die Presse“ pripomenul slavista Herwig Höller vzhľadom na Miláno, že Nagl je teraz vyzvaný konať – veď on aj iní stále zdôrazňujú, že Graz je „mesto ľudských práv“.

Ruský parlament v piatok v prvom čítaní – s iba jedným hlasom proti – schválil návrh zákona proti „homosexuálnej propagande“. Tento zákon zakazuje verejné vyjadrovanie o homosexualite s poukazom na ochranu maloletých a stanovuje peňažné pokuty v prepočte do 125 eur pre súkromné osoby, do 1 250 eur pre úradné osoby a až do 12 400 eur pre organizácie.

Viacerí poslanci sa však v diskusii vyslovili za to, aby sa homosexuálna propaganda presnejšie definovala. Do mája chce teraz parlament zozbierať stanoviská k návrhu zákona, ktoré potom preskúma pracovná skupina. –zg-

Viac na:

ZIVOT CIRKVI VO SVETE 5 13

********************************************************************

Izrael bombardoval Sýriu. Rusko protestuje

Moskva 31. januára (TASR/HSP/Foto:TASR)

Izrael arogantne bombarduje kohokoľvek v regióne. Rusko protestuje

syriaaRusko vyjadrilo dnes veľké znepokojenie ohľadom správ o izraelských leteckých útokoch hlboko vo vnútrozemí Sýrie. Zdôraznilo, že v prípade potvrdenia týchto informácií to bude znamenať neprijateľné vojenské zasahovanie do záležitostí krajiny ničenej vojnou.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vo svojom vyhlásení uviedlo, že v prípade potvrdenia týchto správ “budeme mať do činenia s nevyprovokovanými útokmi na ciele na území suverénneho štátu, čo hanebne porušuje Chartu OSN a je neprijateľné bez ohľadu na motívy, ktorými by sa zdôvodňovali”.

Zdroje sa rozchádzajú v cieli bombardovania

Ako informovala ruská agentúra RIA Novosti, podľa sýrskej televízie o život prišli dvaja zamestnanci centra zameraného na vývoj obranných technológií. Televízia zdôraznila, že izraelský útok Sýrii nezabráni v podpore Palestínčanov a ich skupín bojujúcich proti Izraelu.

K útoku na výskumné centrum sa medzičasom prihlásili aj sýrski povstalci, spresnila RIA Novosti.

Podľa niektorých pozorovateľov izraelský nálet mal byť zrejme varovaním pre Damask, aby nevyzbrojoval nepriateľa Izraela pôsobiaceho v Libanone. Ako v dnešnom vydaní pripomína denník The New York Times, naposledy Izrael ostreľoval ciele na území Sýrie v roku 2007.

Izrael, USA a OSN zatiaľ mlčia

Oficiálne informácie o ostreľovaní cieľom na území Sýrie Izrael nepotvrdil a nevyjadrili sa k nemu ani USA ako najbližší spojenec Izraela na Blízkom východe. OSN, vzhľadom na to, že nemá žiadne oficiálne správy, zatiaľ na najnovší vývoj na Blízkom východe tiež nereagovala.

http://www.hlavnespravy.sk/rusko-kritizovalo-izrael-za-ostrelovanie-cielov-na-uzemi-syrie/68114/

Sýria už nemá čo stratiť. Za prekvapujúci izraelský nálet “možno” podnikne prekvapivú reakciu

Bejrút 31. januára (TASR/HSP – Foto:TASR)

Sýria chce chrániť suverenitu a územie

sýriaySýrsky veľvyslanec v Libanone Alí Abdal Karím Alí dnes vyhlásil, že Damask má možnosť zareagovať “prekvapujúco” na stredajší izraelský nálet na vojenské výskumné centrum Džamrája pri sýrskom hlavnom meste Damask. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Krušné chvíľky Sýrčanom pripravujú už aj izraelské bomby

“Sýria môže urobiť prekvapujúce rozhodnutie ohľadne reakcie na agresiu izraelských vojenských lietadiel”, vyhlásil veľvyslanec, ktorého citovala webová stránka libanonského šiitského militantného hnutia Hizballáh.

“Sýria má záväzok brániť svoju suverenitu a svoje územie,” dodal veľvyslanec bez toho, aby konkretizoval reakciu Sýrie.

Podľa agentúry DPA ambasádor uviedol, že jeho krajina nájde “ten správny čas” na odvetu proti Izraelu za nálet na vojenské výskumné centrum Džamrája.

Sýria a Izrael už bojovali v niekoľkých vojnách. V roku 2007 izraelské lietadlá bombardovali podozrivé sýrske jadrové zariadenie, čo však ostalo bez odvety.

http://www.hlavnespravy.sk/syria-mozno-podnikne-prekvapivu-reakciu-na-izraelsky-nalet-pri-damasku/68283/

Více než 1000 anglických kněží napsalo dopis hájící manželství

Více než 1000 kněží podepsalo dopis zaslaný britskému deníku, v němž naléhají na místní zákonodárce, aby se „nebáli odmítnout“ navrhované právní opatření, které by v této zemi umožnilo osobám stejného pohlaví uzavírat „manželství“.

manželstvo„Zákon o manželství osob stejného pohlaví, pokud bude přijat, bude mít mnoho právních důsledků,“ varuje dopis, který byl zveřejněn 12. ledna.

 V prosinci konzervativní vláda oznámila svůj plán zavést zákon umožňující „manželství“ osob stejného pohlaví před rokem 2015.

 1067 signatářů představuje čtvrtinu kněží v Anglii a Walesu. Je mezi nimi osm biskupů, ordinář pro anglikánské konvertity a čtyři benediktinští opati.

 V úvodu dopisu se připomíná, že katolíci byli v Británii po staletí pronásledováni a že teprve v nedávné době jim bylo umožněno „vykonávat všechna povolání a plně se účastnit života“ země.

 „Je nesmyslné tvrdit, že katolíci a další budou moci ve školách a na ostatních místech učit to, čemu věří o manželství, když se od nich zároveň očekává, že budou současně podporovat opačný názor,“ napsali.

Jeden ze signatářů, P. Timothy Finigan, v komentáři k dopisu napsal, že „otázka výuky toho, co považujeme za pravdivé, je v centru debaty o svobodě církve učit“.

Právníci varují, že pokud zákon projde, mohly by katolické školy přijít o financování, učitelé by mohli být trestáni či propouštěni, když odmítnou podporovat manželství osob stejného pohlaví, a kaplani v nemocnicích, věznicích a na vojenských základnách by mohli čelit právním odvetným opatřením.

Dopis kněží poukázal na to, že mužské a ženské pohlaví se „přirozeně doplňují“, což umožňuje uzavírat manželství jako „celoživotní partnerství“ mezi mužem a ženou.

Toto partnerství je „základem a základním stavebním kamenem naší společnosti“, napsali, protože „domov, děti a rodinný život“ jí dávají růst.

Dopis podepsal i biskup Philip A. Egan z diecéze Portsmouth a listu The Telegraph řekl, že zatímco dopis používá „silná slova“, je „takovýto vládní návrh totalitářský“.

 „Obávám se, že když budeme chtít… učit v našich katolických školách nebo svědčit o tom, co křesťanská víra říká o manželství, nebudeme moci to dělat – a mohli bychom být zatčeni jako fanatici nebo homofobové.“

http://res.claritatis.cz/zpravy/evropa/vice-nez-1000-anglickych-knezi-napsalo-dopis-hajici-manzelstvi/6187

Kříž v parlamentu zůstane, rozhodl polský soud

Soud zamítl návrh sedmi členů polské liberální strany, kteří usilovali o odstranění kříže z jednacího sálu polského parlamentu. Poslanci z antiklerikální strany Palikotovo hnutí tvrdili, že jsou ateisté, a přítomnost kříže v jednacím sále je tudíž porušením jejich práva na svobodu svědomí a náboženského vyznání.

krížAnna Kubica, advokátka zastupující tuto skupinu (k níž patří i vůdce strany Janusz Palikot), argumentovala u soudu tím, že přítomnost kříže upřednostňuje jedno náboženství a že kříž není „ani obecným symbolem ani symbolem polského národa“.

Jak uvedla Polská tisková agentura (PAP), Kubica řekla, že kříž představuje „nadvládu jednoho náboženství, zatímco demokracie znamená respektování práv menšin“.

Soudkyně Alicja Fronczyk však rozhodla, že „přítomnost náboženského symbolu na veřejném místě, jako je parlament, neporušuje svobodu svědomí“.

Armand Ryfinski, poslanec za Palikotovo hnutí, po vynesení rozsudku řekl, že soudkyně došla ke „zcela chybnému“ závěru, že většina může vnutit svou vůli menšině. Poslanci mají v úmyslu se proti rozsudku odvolat.

Kříž visí nad vchodem do jednacího sálu od roku 1997. Palikotovo hnutí je v současné době třetí nejsilnější stranou v parlamentu. Ve všeobecných volbách v roce 2010 získalo deset procent hlasů.

http://res.claritatis.cz/zpravy/evropa/kriz-v-parlamentu-zustane-rozhodl-polsky-soud/6188