Monitoring (KATH.net, KP, KNA): Odpor proti Trumpovi organizovaný Hamasom?, Soros zaplatil demonštrácie proti prezidentovi USA, Výnos proti „Plánovanému rodičovstvu“, a i., KINO: Darca

2262

Organizátorka „Pochodu žien“ proti Trumpovi má kontakty s militantným Hamasom

USA, 23.1.2017 (kath.net) Linda Sarsourová (foto), jedna z organizátoriek sporného ‚Woman’s March‘ (Pochodu žien), ktorýs a v sobotu organizoval na celom svete, je v podozrení, že je v spojení s členmi teroristickej skupiny Hamas. Informoval o tom „The Daily Caller“ v nedeľu. Linda Sarsourová vystúpila nedávno na veľkom moslimskom zhromaždení v Chicagu, kde ju vidno so Salahom Sarsourom, členom Islamskej spoločnosti v Milwaukee a bývalým členom Hamasu. Salah Sarsour sám bol okrem toho aj bodyguardom dcéry tureckého prezidenta Erdogana. Aj viacerí bratranci Lindy pôsobia v Hamase a boli už v Izraeli väznení. Sarsoursvá oficiálne popiera každý kontakt s teroristami.

Podľa novín má však Sarsourová kontakt aj k inej skupine – Nadácii Svätej zeme – Holy Land Foundation (HLF). Tú založili iba na to, aby zháňala peniaze pre Hamas. Aj židovská Liga proti hanobeniu (ADL) uverejnila podklady, z ktorých vyplýva, že Sarsourová prinajmenšom v r. 1990 mala v banke West Bank spojenie s Hamasom. Jej brat podľa FBI je priamo zapojený do získavania fondov pre Hamas.

Trump podpisuje dekrét proti „Planned Parenthood“! 

Washington D.C. (kath.net) Americký prezident Donald Trump podpísal v pondelok dekrét, ktorým okamžite škrtá všetku finančnú podporu najväčšej potratovej organizácii sveta „Planned Parenthood International“ (Plánované rodičovstvo). Výnos patrí k prvým nariadeniam nového prezidenta. Obama mimochodom pred ôsmymi rokmi ako jedným zo svojich prvých úkonov v úrade financovanie potratovej organizácie znova umožnil! Trump to teraz opäť zrušil. Americké skupiny pro-life sú z tohto Trumpovho výnosu nadšené.

Za Biskupskú konferenciu USA reagoval kardinál Timothy Dolan na toto rozhodnutie jednoznačným súhlasom. Kardinál Dolan, predseda Komisie pre ochranu života pri BK USA, povedal:„Toto je vítaný krok“, ktorý znova posilní  „najzákladnejšie ľudské právo – právo na život“.Link na Dolanovo vyhlásenie: USCCB Pro Life Chairman Applauds Reestablishment of Mexico City Policy. Americká biskupská konferencia je už dlhú dobu výrazne aktívna v ochrane života. Trumpov hovorca Sean Spicer v pondelok na tlačovej konferencii vyhlásil: „Prezident úplne jasne ukázal, že je prezidentom ‚pro-life“ – za život. „On je tu pre všetkých Američanov – aj za tých nenarodených“.

Filipíny: Piráti zabili osem kresťanov – rybárov

Filipíny, 23.1.2017 (kath.net) 020 111 – Na Filipínach bolo zavraždených osem rybárov, pretože boli kresťania. Informovala o tom nadácia „Open Doors“ (Otvorené dvere). Pri prepade člna piráti prikázali moslimskej posádke, aby sa oddelila od kresťanov a spútala ich. Potom museli moslimovia  skočiť cez palubu

a plávať k najbližšiemu ostrovu, zatiaľ čo kresťania boli chladnokrvne zavraždení. Prípad sa stal už 9. januára. Dvanásti ťažko ozbrojení muži prišli na štyroch motorových člnoch. Zastavili rybársky čln na šírom mori pred Zamboanga a preskúmali ho, aby od jeho majiteľa získali výkupné. Táto tragédia zbavila viaceré kresťanské rodiny manželov, otcov, synov a aj ich príjmu. Pre početné iné rodiny kmeňa Sama predstavuje more základ obživy. Teraz čelia dramatickej situácii. Ďalší rybári si už netrúfajú vyplávať na more.

Filipíny sú síce slobodný a demokratický štát, no sú na okraji Svetového indexu prenasledovania 2017. Na juhu Filipín je cirkev, ktorá je vystavená nepriateľstvám – spoločenstvo kresťanov s moslimským pozadím. Väčšinu veriacich tvoria členovia ľudu Sama, chudobného, opovrhovaného etnika, ktoré žije v moslimskej časti ostrova Mindanao. Sama je posmešný názov a znamená vyhodenie alebo pľuvanec. „Open Doors“ podporuje týchto kresťanov už mnohé roky materiálnou pomocou. Takže mnohí prešli na iné remeslá, aby zabezpečili prežitie svojho spoločenstva.

Paríž: Tisíce účastníkov na „Pochode za život“

Dva roky väzenia za informácie na zabránenie potratu?

Paríž, 22.01.2017 (KAP/KNA) 020 105 – Desiatky tisícov ľudí sa zúčastnili na tohoročnom francúzskom „Pochode za život“ v Paríži. Demonštrácia proti potratu a eutanázii sa konala v nedeľu popoludní po jedenásty raz. Organizátori pochodu hovorili o viac ako 50 000 účastníkoch. Demonštranti niesli transparenty s nápismi ako „Ponechať si svoje dieťa znamená pravú slobodu“, „Ďakujem, že ste ma nechali žiť“, alebo „Umelé oplodnenie sa týka všetkých“.

Už pred pochodom podporil podujatie aj pápež František. V pozdravnom príhovore vyzval Katolícku cirkev k nasadeniu sa za ochranu života. Nesmie sa „nikdy unaviť v tom, aby bola obhajcom života“. Ľudský život musí „byť bezpodmienečne chránený od momentu počatia po prirodzenú smrť“.

„Pochod za život“ podporilo aj 21 francúzskych diecéznych biskupov. K prominentným podporovateľom pochodu patrí francúzsky prímas, kardinál Philippe Barbarin, ako aj prefekt vatikánskej Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, kardinál Robert Sarah.

Vo Francúzsku sa v súčasnosti diskutuje o návrhu zákona, ktorý predpokladá trestanie internetových stránok so „zavádzajúcimi informáciami“ o potrate. Kto na internete uverejní „tvrdenia a zaujaté prezentácie“ na zabránenie potratov, mohol by v budúcnosti za istých podmienok rátať až s dvomi rokmi väzenia, či vysokými pokutami. O návrhu sa má v národnej rade diskutovať v stredu.

Tlačový hovorca „Pochodu za život“, Nicolas Sevillia, návrh zákona odsúdil. Okrem toho žiada zrušenie niektorých za prezidenta Francoisa Hollanda zavedených opatrení – napríklad zrušenie sedemdňovej lehoty na premyslenie pred potratom, ako aj zavedenie bezplatnej a anonymnej distribúcie „pilulky po akte“ v školských zdravotníckych zariadeniach.

‚Women’s march‘ – partner Planned Parenthood – sponsor Soros

Washington D.C., 23.1.2017 (kath.net/rn) George Soros bol hlavným sponzorom sporného ‚Woman’s march‘ (Pochodu žien) proti Trumpovi v sobotu na celom svete. Tento malý ale nie nevýznamný detail sa cez víkend v médiách zamlčal! Soros sa na Trumpa hnevá. Pred voľbami stavil na Trumpovu porážku. Po Trumpovom zvolení však kurzy na burze masívne stúpli a Soros stratil viac ako miliardu  dolárov!

Iba niekoľko dní po porážke Hillary Clintonovej sa Soros, ktorý roky podporuje potratové hnutia na celom svete, stretol s americkými demokratmi a ukul plán, ako Trumpovi sťažiť život.

Teraz vydal Soros znova niekoľko miliónov a financoval „Pochod žien“. Prvý partnerom „Pochodu žien“ je mimochodom najväčšia potratová organizácia na svete „Planned Parenthood“ a aj tú podporuje Soros.

Podľa novín „New York Times“ miliardár má spojenie s viac ako 50 organizáciami, ktoré vystupovali ako oficiálni partneri „Women´s March“.  Soros sa považuje za najväčšieho sponzora demokratky Hillary Clintonovej.

Trumpov človek kritizuje médiá: ‚Je to hanba!‘

Washington D.C., 23.1.2017 (kath.net) Oficiálny predstaviteľ Bieleho domu sa sťažoval v „NBC News“ na nepravdivé prezentácie v tlači po „Pochode žien“, ktorý bol protestom proti americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi:

„Je to hanba, že Pochod za život, ktorý sa odhaduje na podobne vysoký počet účastníkov vo Washingtone D.C. (650 000 v r. 2013) a ktorý sa bude v piatok znova konať, nemá nikde ani približne rovnaké rozsiahle spravodajstvo ako tento pochod – a to hoci pri „Pochode žien“ navyše neboli vítané nijaké ochrankyne života!“

Pracovník Trumpovej vlády kritizoval aj speváčku „Madonu“, ktorá ako pozvaná hovorkyňa Pochod žien verejne zastupovala a vyhlásila, že jej napadá myšlienka Biely dom vyhodiť do vzduchu. Trumpova vláda síce víta robustnú diskusiu o dôležitým témach ako ženy a rodiny, no „takéto poznámky sú absolútne neakceptovateľné“. „Keby to Madonna povedala o prezidentovi Obamovi, médiá „mainstreamu“ by to búrlivo odsudzovali“. 

Biblie pri prísahe Donalda Trumpa

Washington D.C., 21.1.2017 (kath.net/Petra Lorlebergová) 020 102 –„Prezident Trump a viceprezident Pence prejavili pri prísahe dobrú vôľu: Americký prezident prisahal na dve na sebe položené Biblie – rodinnú Bibliu a na Bibliu prezidenta Abraháma Lincolna. Jeho viceprezident položil ruku na Bibliu prezidenta Ronalda Reagana.“ Tak komentuje teológ, žurnalista, televízny moderátor a spisovateľ Günther Klempnauer na Facebooku detail z prísahy nového amerického prezidenta v piatok a pripomína: „Šiesti duchovní, sa za oboch modlili. Teraz však musia nasledovať aj činy. Nesporné je v každom prípade, že americkí vládcovia neváhali pred celou svetovou verejnosťou priznať sa ku svojmu Stvoriteľovi a Vykupiteľovi Ježišovi Kristovi. Taký demonštratívny rituál by sme na tak zvanom kresťanskom Západe  u vedúcich politikov, žiaľ, hľadali márne. Nie som fanúšik Donalda Trumpa, ale Boh dokáže aj na krivých riadkoch rovno písať.“ Výpoveď Klempnauera sa na Facebooku kontroverzne diskutovalo.

Trumpova Biblia je vydanie, ktoré mu darovala jeho matka v r. 1955 po dokončení nedeľnej školy. Jeho matka mu napísala aj venovanie. Mary Anne MacLeodová, v Škótsku narodená protestantka, zomrela v auguste r. 2000. Trump v interview pre „CBN“ povedal, že táto Biblia je pre neho dôležitá a že si v nej veľa číta.

Druhá Biblia pri Trumpovej prísahe bola „Lincolnova Biblia“, kvôli jej veku a daždivému počasiu bola prezentovaná v ochrannom kartóne. Aj táto Biblia má svoju históriu. Kvôli hrozbám atentátu Lincoln v r. 1861 prisahal v noci a s veľkým náhlením. Svoju vlastnú Bibliu nemal v tom zmätku pri sebe a tak si zobral jednu, ktorá bola po ruke a ktorá nebola ani nejakým slávnostným vydaním. No tento exemplár má zlatý rez, je viazaný v zamate a má malý uzáver. „Lincolnova Biblia“ je „Biblia kráľa Jamesa“ (Jakuba) a tým plne osvedčeným anglickým vydaním Biblie. „Biblia kráľa Jamesa“ bola po prvý raz vydaná v r. 1611 v Anglikánskej cirkvi, odvtedy bola občas prepracovaná pre celú anglickú oblasť a vo význame je rozhodne porovnateľná s dôležitosťou Lutherovej Biblie v nemeckej oblasti. Po Lincolnovi túto Bibliu po prvý raz použil až Barack Obama, Trumpov predchodca pri prísahe v r. 2009.

Viceprezident Mike Pence položil pri prísahe ruku na Bibliu prezidenta Ronalda Reagana. V r. 2004 zosnulý 40. americký prezident bol v úrade v r. 1981 až 1989. Táto Biblia sa použila po Reaganovi po prvý raz.

Americkí prezidenti nie sú zaviazaní pri skladaní prísahy používať Bibliu. Ak Bibliu použijú, sami si zvolia jej exemplár. Trumpov predchodca Barack Obama položil pri druhej prísahe ruku na Bibliu bojovníka za ľudské práva Martina Luthera Kinga. Prvý katolícky americký prezident histórie, John F. Kennedy (zastrelený v r. 1963 v úrade), zložil prísahu 20. januára 1961 na typické katolícke vydanie Biblie „Douay Bible“.

‚Kardinál má povinnosť povedať pápežovi, čo si myslí’

Rím, 23.1.2017 (kath.net/jg) 020 107 – „Kardinál má v istých situáciách povinnosť povedať pápežovi, čo si skutočne myslí. Je úlohou kardinálov pápežovi radiť.“ Povedal to kardinál Raymond Burke ešte v decembri 2014 pre týždenník francúzskeho denníka Le Figaro. Magazín mal titul: „Tajná vojna vo Vatikáne“ a zaoberal sa zmenami, ktoré pápež František uskutočnil, ako aj jeho prístupom k ľuďom, ktoré s nimi neboli uzrozumení.

Interview s kardinálom Burkem sa konalo iba niekoľko týždňov po jeho zosadení z postu prefekta Apoštolskej signatúry a menovaní za patróna Rádu maltézskych rytierov.

V októbri sa konala prvá synoda biskupov o rodine, o ktorej Le Figaro Magazine takisto písal. Tí, ktorí pred synodou a po nej v októbri 2014 pripomínali náuku Katolíckej cirkvi o pripustení znovu zosobášených rozvedených ku svätému prijímaniu a zastávali sa jej, boli obvinení, že sú proti pápežovi a že narušujú jednotu Cirkvi. To bolo podivuhodné, ako konštatoval kardinál Burke.

„Synoda samotná bola náročnou skúsenosťou“, povedal kardinál Burke ďalej. Bolo mu nápadné, že mnohí z tých, v ktorých rukách spočívalo vedenie synody, vzhľadom na znovu zosobášených rozvedených zastávali postoj kardinála Kaspera! Povedal, že mal dojem, že predbežná správa zo synody (relatio post disceptationem) bola hotová už predtým, než sa synodálni otcovia o tom poradili a hlasovali o tom. Správa okrem toho neobsahovala nijaké odvolávky na Sväté písmo, na Tradíciu Cirkvi, ani na výpovede pápeža Jána Pavla II. o manželstve. To bol ďalší problematický bod, ako zdôraznil kardinál Burke.

„V tomto čase zmätenia má Cirkev povinnosť zdôrazňovať nerozlučiteľnosť sviatostného manželstva. Musí manželstvo brániť a nie oslabovať,“ pripomenul kardinál Burke.

Nedávno uverejnil informácie na túto tému aj vatikánsky expert Edward Pentin v článku v internetovom vydaní National Catholic Register (NCR) a potvrdili ich aj dvaja vysokí predstavitelia Vatikánu:

Kongregácia pre náuku viery mala voči „Amoris laetitia“ výhrady. Komisia kongregácie, ktorá exhortáciu pred zverejnením kriticky preverila, vypracovala 20-stránkový zoznam návrhov korekcií. Boli medzi nimi aj výhrady, aké uvádzali v liste s „dubia“ štyria kardináli Caffarra, Brandmüller, Burke a Meißner. Ani jediný z týchto návrhov nebol zapracovaný do definitívnej podoby „Amoris laetitia“, ako informoval aj francúzsky denník Le Figaro už 7. apríla 2015, v predvečer uverejnenia exhortácie.

Podľa NCR aj významný počet biskupských konferencií predložil pápežovi Františkovi výhrady voči „Amoris laetitia“. Pentin ďalej informoval, že 30 kardinálov si ešte pred zverejnením dokumentu prečítalo jeho návrh. Títo pápeža varovali, že dokument by najmä vzhľadom na prístup rozvedených k prijímaniu oslabil tri sviatosti – Eucharistie, manželstva a zmierenia. No ani biskupské konferencie, ani kardináli odpoveď nedostali, ako napísal Pentin.

(Z uvedených zdrojov preložila – zg-)

Sekty na Slovensku
http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/11713/116185

KINO:   Darca